-Det är inte alla vattendroppar förunnat att få göra hela resan från glittrande fjällbäck till mäktig älv, står det i förordet till boken Nordens längsta vattendrag, som släpptes i september. Boken skildrar med bilder och text vattendragets ursprung i Härjedalen och Norge med slutstationen i Västerhavet. De läckra fotona har tagits av Mikael Svensson och de underhållande texterna är skrivna av Jan-Olov Moberg och Mats Andréasson.
-Jag tycker om Klarälven och har länge drömt om att få göra en bok om den, säger Jan-Olov Moberg, själv uppvuxen längs Klarälven, närmare bestämt i Munkfors. Han är utbildad civilingenjör och undervisar på deltid om översvämningsfrågor vid Karlstads universitet. Tidigare var han översvämningssamordnare vid Karlstads kommun och under en tid anställd på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Sommaren 2010 kom han i kontakt med Mats Andréasson och Mikael Svensson i Göteborg, som planerade ett bokprojekt om Göta Älv. De tre fattade tycke för varandra och beslöt att jobba tillsammans med ett bokprojekt som skulle omfatta både Göta Älv och Klarälven. Men först i april förra året kom trion igång på allvar med sitt jätteprojekt och inledde sin långa, äventyrliga resa längs Nordens längsta vattendrag, hela 731 kilometer lång. Och Jan-Olov kunde äntligen förverkliga sin dröm.
Vattendragets källa
-Det finns så många som ångrar sig och inte kan förverkliga sina drömmar, säger Jan-Olov Moberg. Så jag fattade mitt beslut och sade upp mig från MSB. Men jag har fortfarande frilansjobb som teknikkonsult.
-Vi färdas med alla tänkbara farkoster. Med fyrsitsiga flygplan, bil, flotte, fiskebåt, kajak och även bogserbåt. Vissa sträckor vandrade vi och andra cyklade vi. Sökandet efter källan inleddes i Härjedalen. Här blev de hänvisade till en skylt med texten ”Här börjar Göta älv”, strax intill fjällsjön Käringsjön.
– Vi misstänkte att det var en turistfälla, säger Jan-Olov Moberg, så vi fortsatte att söka. Och fann källan vid fjället Brändstöten 933 meter över havet.
Många namnbyten
Från Brändstöten i Härjedalen tar sig vattendraget in i Norge och byter efterhand namn. Till Røa i den vackra nationalparken Femundsmarka och senare till Trysilelva i Trysil Kommun. Vattnet passerar riksgränsen vid Höljessjön vid den lilla byn Långflon i nordligaste Värmland och förvand- las till värmländska Klarälven. Som efter drygt 26 mil når Karlstad och Vänern. För att på andra sidan Vänern förvandlas till Göta älv och efter ytterligare nio mil blandas med havets sälta i Västerhavet.
– Vattendraget byter namn minst 35 gånger, säger Jan-Olov Moberg.
Bokens fjorton kapitel skildrar inte enbart vattenflödets resa. Här finns kraftverk, brukshistoria, anekdoter och fascinerande livsöden. I det gamla bruket i Munkfors, där Jan-Olov Moberg växte upp, är den gamla bruksmiljön från det gamla bruket väl bevarad. Och i Ransby fascinerades författarna av den 40 meter långa Pilgrimstapeten.
– Ett fantastiskt hantverk med en fantastisk historia, Sveriges bayeuxtapet, skriver Jan-Olov Moberg i boken.
En viktig del av Klarälvens historia är flottningen. Virkesflottning i stor skala hör- de ihop med utvecklingen av sågverk och massafabriker under 1800-talet.
– För att få ordning och reda på flottningen bildade flottgodsägarna i början av 1800-talet en förening med namnet ”Herrar Timmerhandlare på Clara Elf med däri fallande vattendrag”, skriver författarna i sin bok. Med flottningen följde bogserbåtar och särskilt minns man Lustenbåtarna, uppkallade efter sin hemmahamn i sjön Lusten i Forshaga kommun. Men hösten 1991 var det definitivt slut på all virkesflottning i Sverige och en epok gick i graven. Numera körs allt virke på bil eller tåg.
Bokäventyr
– Känslomässigt tycker jag det är tråkigt att det är slut med flottning, säger Jan-Olov Moberg.
– Men idag finns naturturism med bland annat flottfärder. Klarälven har stor potential och är en stark del av det värmländska varumärket. Jan-Olov Moberg låter ofta sina barn på fem och sju år följa med ut i naturen.
– Vi säger att vi ska ut på bokäventyr. Min sjuåring klarade av att gå 17 kilometer en dag längs Röa, säger han stolt.
Nästa bokprojekt eller bokäventyr är att skildra Dalälven. Jan-Olov Moberg och Mikael Svensson har redan satt igång med att flygspana över älven.
– Jag ska försöka leva kvar i min dröm, säger Jan-Olov Moberg. Vi tar älvarna i storleksordning.
Kaj Branzell / Värmlandsbygden den 9 november 2012.