Mölndalsfotograf skildrar fjällvärldens skönhet
Det började på hemmaplan. Sedan dess har fotografen Mikael Svensson rest långt för att fånga Nordens vackraste vatten. Nu släpper han snart en ny bok.
– Det är ju nåt speciellt med vatten alltså. Man vill se varifrån det kommer och var det slutar, säger Mikael Svensson.
Som frilansfotograf tar han sig an alla möjliga uppdrag – han har plåtat för både bildbyråer och mäklarfirmor till exempel. Men det är böckerna om vattenvägar han brinner allra mest för.
– Jag började med en bok om Mölndalsån 2007. Mölndalsån är ju lite bespottad men jag ville visa att den är så mycket annat än den här delen som rinner genom stan.
Han fick med sig ett förlag och en frilansjournalist på idén, som visade sig bli början på ett mångårigt projekt. Efter debuten har det blivit ytterligare två böcker med vattentema. Först en om Göta älv- och Klarälvssystemet, sedan en om Dalälven.
Nu är det Lule älv som står på tur att skildras. En gigantisk vattenåder genom Norrbotten och Lappland, nästan 50 mil lång och med en stor betydelse för den svenska energiförsörjningen. Tio procent av den svenska elproduktionen härrör från älven.
– Det är lite speciellt med alla kraftstationer. Det var spännande att komma in i dem och titta, säger Mikael Svensson.
För att få tillträde till de normalt svåråtkomliga miljöerna har han haft god hjälp av sina medförfattare, vattenkonsulten Mats Andréasson och klimatexperten Sten Bergström.
Trion släpptes inte bara in i kraftstationer, utan också i it-jätten Facebooks gigantiska serverhall i Luleå, belägen i älvens absoluta närhet.
– Det var väldigt annorlunda. När vi satt och pratade med dem så var det en person från Facebooks huvudkontor med på en skärm för att höra vad vi sa, berättar Mikael Svensson.
Hur mycket tid han lagt ner på resor, fotograferande och efterarbete vågar han knappt tänka på. Men trots att timpengen kanske är låg vill han gärna göra fler böcker på samma tema.
– Jag har börjat jobba med Vänern nu. Vi siktar mot 2017 någon gång. Det blir som ett gift det här, säger han.
Fredrik Hofflander / GP den 29 November 2015.
fredrik.hofflander@gp.se