Mölndalsån är väl mest känd för sina översvämningar, dessutom har väl de flesta sett en skymt av den vid Liseberg. Förmodligen utan att veta vad vattendraget heter.
Under några ungdomsår bodde jag nära ån, som då främst var att betrakta som en sanitär olägenhet. Nu har den restaurerats och i denna bok framstår ån som en omistlig pärla som lyser upp rader av kulturmiljöer. Naturfotografen Mikael Svensson har i många år dokumenterat Mölndalsån och dess omgivningar under olika årstider. Här har han plockat ut ett stort antal av sina bästa bilder och gått samman med författaren Agneta Tjäder, som tidigare i vackra böcker hyllat Kinnekullebygden och bygden kring Åsunden.Boken inleds av en förnämlig karta som visar åns hela lopp, vilket gör att det är enkelt att följa med i bokens berättelser. Då blir det lätt att inse att man stött på ån i många sammanhang där den flyter upp i trakten av Hindås för att slingra sig genom Härryda, Landvetter, Mölnlycke, stryka förbi Råda säteri och Gunnebo slott, ge kraft åt Mölndals kvarnby och andra industrier på vägen mot Liseberg. Sedan kan den dyka upp under det lätt trista namnet Fattighusån vid Ullevi innan den når havet vid Drömmarnas kaj.
Agneta Tjäder bidrar med en mycket faktarik text men skriver ändå underhållande. Inte minst i de många historiska tillbakablickarna på livet utmed ån. Mikael Svenssons bilder lyfter fram sköna vyer som jag knappt trodde fanns, i vart fall hade jag svårt att uppleva dem i min ungdom. Bortsett då från trakten kring Gunnebo som var ett idylliskt utfärdsmål redan då. Ändå blir bilderna inte turistigt insmickrande eftersom han ofta finner nya och roliga infallsvinklar, utan att krångla till det. Boken är ett bra exempel på hur även ett föga märkligt vattendrag kan inspirera till en mycket vacker skildring av en bygd i ord och bild. Naturligtvis återfinns en engelsk sammanfattning i boken.
Hans Menzing / Föreningen för Västgötalitteratur.