Mången lever nog i den villfarelsen att vår kära älv, Klarälven, är av norskt ursprung men det är inte alldeles sant. Den är helsvensk frånsett en ganska kort visit i Norge. Den rinner faktiskt upp i Härjedalen. Källan ligger vid fjället Brändstöten nära intill den till Norge gränsöverskridande sjön Rogen i nordvästliga Härjedalen. Hela sträckan därifrån till Göteborg är 731 km inkl. Vänern och Göta älv, som är Sveriges vattenrikaste älv med en vattenföring på omkring 565 kubikmeter per sekund vid utloppet. I Norge heter som bekant ”Klaran” Trysilelva.
I detta praktverk får vi följa älvarna från källan till Västerhavet. Bilderna är otaliga och inte så sällan storslagna och nästan bedövande vackra. Texten är ledig men faktaspäckad. Detta är en bok man gärna återkommer till bara för att njuta av naturen och bebyggelsen längs vattnet. En bok att vara glad i! Den är ett verk av Gullers & Votums förlag. Det är bara att vara tacksam över att dessa förlag – eller åtminstone Votum – valt att slå sig ner i Värmland. Resultatet har ju blivit flera gedigna värmländska praktverk som exempelvis också det om Grava kyrka. Lite kritik har jag dock att komma med. Bildtexterna är förvisade till sista sidan i boken, vilket är rätt opraktiskt, särskilt som det är fråga om en rätt så tung och stor bok. Bildtexterna kan visserligen upplevas som störande. Maria Mannberg, som svarar för formgivningen, har förstås haft sina skäl…
Estetiskt har resultatet i vilket fall blivit mycket gott! Det ökade intresset för Klarälven är mycket glädjande. För två år sedan utkom en annan, helt annorlunda bok om älven, utgiven av Karlstads universitet. Den innehåller högst seriösa uppsatser av forskare vid lärosätet. Denna betydligt anspråkslösare skrift heter helt enkelt Klarälven. Tyvärr har den inte blivit anmäld i Wermlandiana – ännu!