I Nordens längsta vattendrag följer man Göta älvs 731 kilometer från Härjedalen till Göteborg. Ellen Mattson / GT läser en bok med nästan överjordiskt vackra bilder.
De flesta skulle nog säga att Göta älv börjar i Vänern och slutar i Göteborg. I alla fall är det så jag själv har brukat tänka. Men i Nordens längsta vattendrag har man ett lite annorlunda sätt att se på saken – här utforskas Göta älv i sin hela omfattning och det innebär att man börjar vid upprinnelsen, det vill säga trakten av Käringsjön i Härjedalen. Det är där vattnet börjar rinna som så småningom ska blandas med havsvattnet vid Vinga. Innan det sker har det dock genomgått många transformationer, bytt namn, passerat slussar och dammar och kanaler och varierande landskap, och det är denna vindlande vattenväg som bokens tre upphovsmän följer – av naturliga skäl ofta i olika flytetyg som flottar, kajaker, båtbussar och fiskebåtar. Hela 731 kilometer vandrar vattnet innan det når havet.
En älv är många saker, vattenreservoar, transportväg, kraftleverantör, avlopp, badplats och skönhetsupplevelse. Vattnet kan användas till allt från fiskodling till industriella processer. Bokens två författare Jan-Olov Moberg och Mats Andréasson arbetar båda med vatten- och miljöfrågor och det är miljöaspekten som står i centrum för deras tankar om framtiden – Göta älv är ju bland mycket annat vattentäkt för 700 000 människor.
Men i lika hög grad är det förflutna närvarande i deras bok, genom landskapet som älven format och de människor som levt där, och genom industrierna som växte upp kring älven, som Munkfors bruk med rötter i 1600-talet och kraftverket i Trollhättan. Och går man ännu längre tillbaka hamnar vi i handelsstaden Lödöse som var Göteborgs medeltida föregångare och vid Bohus fästning som vaktade riksgränsen och i vikingatiden när båtarna roddes uppför älven som i Njals saga. En älv är central på många olika sätt.
Men detta är framför allt vattnets bok, vattendroppens bok, vattenkretsloppets bok. Och det är bildens bok, för det är Mikael Svenssons foton som får den att lyfta: hans vattenbilder är fantastiska, ibland nästan överjordiska. För den som passerar älven då och då utan att tänka så mycket på dess historiska betydelse eller för den som dagligen har älven mitt framför näsan utan att egentligen se den är Nordens längsta vattendrag en riktig ögonöppnare. Att man sen önskat att bildtexterna inte placerats längst bak i boken och att man under läsningens gång fått fler geografiska angivelser för att orientera sig är en helt annan historia.